Átjött a barátnőm, Zerge és főztünk egy csomót.
Amióta nem albérletben lakunk, ez a baráti főzőcskézés elég ritkává vált. Mondjuk ha egy órát kell utazni érte a város túlfeléről, akkor ez azért valahol érhető.
Csináltunk taco-t. De hogy őszinte legyek, nem voltam tőle elragadtatva. A hús jó lett - abszolute 100% saját gyártmány, mert bár valami spéci fűszerrel kellett volna legyártani, olyat nem találtunk egyetlen boltban sem. Úgyhogy alkottam egy saját receptet.
Ha valakit érdekel.
Taco töltelék
25-30 dkg darált marha / sertéshús
egy közepes fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
őrölt pirospaprika
egy húsleveskocka negyede + némi víz
1 evőkanál keményítő
A hagymát és a fokhagymát olajban megfonnyasztod (én mindig kicsit pirosra sütöm, mert úgy finomabb). Leveszed a tűzről és paprikát szórsz az olajba (azért vesszük le, hogy ne keseredjen meg a forró olajban), majd a darált húst is belezuttyintod. Kicsit pirítod, aztán kevés (cca. 1/2 deci) vízzel felengeded és belemorzsolsz egy negyed leveskockát. (Esetleg vegetát, görög fűszert még lehet beletenni) Aztán érdemes lefedni.
Ha már kellően megpárolódott, akkor elfőzzük róla a felesleges vizet és egy kanál keményítővel besűrítjük.
A taco "kagylókba" egy-másfél evőkanál húst teszünk,k aztán annyi zöldséget, salátát gyömöszölünk bele, amennyit merünk és nyakon öntjük taco-szósszal. Lehet bele sajtot tenni és megtöltés után lehet egy kicsit mikróban melengetni, úgy finomabb.
A taco tészta viszont egy nagy szar. Az íze sem jó, kemény is, és amint beleharapsz, apró darabokra törik. A darabok között pedig kibugyog a teljes töltelék. Jobb esetben a tányérra... Úgyhogy maradok a tortillánál, ha már mexicoi hétvégét tartunk.
Zerge áthozott egy csomó - kicsit fonnyadt - almát. Annyi volt neki otthon, hogy könyörgött, hogy mentsem már meg tőle.
Úgyhogy csináltunk gyorsan egy almás muffint is.
Álljon itt ennek is a receptje az utókor számára:
20 dkg reszelt alma
15 dkg liszt (most ebből nálam 5 dkg teljes kiörlésű volt, a többi fehér)
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5-10 dkg margarin
2 tojás
1 csomag sütőpor
némi tej
Az almát lereszeled. Vagy megpróbálod valahogy átrutymákolni a reszelőn... ha nem megy, marad a villa.
Hozzáadod a lisztet, a cukrot...mindent. A margarint felolvasztod mikróban, hogy folyékony legyen (de ne forró!!!) és azt is beleöntöd. Összekevered, amig kellően szuttygós masszát nem kapsz. Ha kell, egy kis tejjel lehet higítani...amig nem cuppog kellően.
Aztán margarinnal kikent muffin-formába töltöd (cca. 3/4-ig töltve a csészéket) , esetleg tehetsz a tetejére egy-két diót is (csak törd fel előtte) és előmelegített sütőben sütöd kábé 15-20 percig. Ha fogpiszkálót szúrsz bele és nem ragad rá a tészta, akkor valszeg már jó.
Egyszóval széjjelzabáltuk magunkat, nah.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése