csütörtök, december 30, 2004

Megígértem, hogy leírok pár receptet, de úgy döntöttem, hogy legegyszerűbb, ha megosztom a nagyérdeművel.
Íme.

Mogyorókrémes keksztekercs
Átirat
2(!) tekercshez:
1 zacskó darált háztartási keksz (500 g)
1 üveg Nutella, vagy bármilyen mogyorókrém (kb. 400 g)
1 kocka vaj (10 dkg)
1 bögre kávé (kb. 2 dl)
2 ek porcukor
A nutellát összekevered a vajjal, és jól eldolgozod, hogy ne legyenek benne fehér csomók. Vigyázat, mert mindenre ráragad! Tökig mogyorókrémes leszel, de legalább finom.
Ha lenyalogattad az ujjaidról és a falról a mgyorókrémet, jöhet a "tészta", Nyugi, nem kell sütni.
Belezuttyintod egy jó nagy dagasztótálba a kekszdarálékot és elkezded összedolgozni a kávéval, meg a porcukorral. Adagonként öntsd a kávét, mert megeshet, hogy a kívánt gyúrható és nyújtható massza helyett egy gusztustalan ragacsos trutyit kapsz és kivenni már nem lehet belőle folyadékot, hozzáadni viszont igen. Az ősi szabály, nagyanyáink is hamar rájöttek. Úgy a harmadik elcseszett babfőzelék után, ami végül bableves lett. Szóval legyen gyúrható és nyújtható a cucc. Oszd ketté. Mondjuk késsel.
Vegyél egy nagyjából 40-50 cm hosszú alufóliadarabot, terítsd ki az asztalon, kicsit vizezd be és kezdd el szétlapítani rajta a tészta egyik felét. Ha nincsen otthon férjfenyítő eszköz (lásd még: sodrófa), akkor megteszi egy jól lemosott üres borosüveg is. Egy picit azt is vizezd be, úgy nem tapad a masszához. Addig nyújtsd a tésztát, amig nem lesz szép négyszög alakú és kábé 5-7 mm vastag. Kábé ezt a vastagságot lehet feltekerni ugyanis. Kend be a mogyórós krém egyik felével. Megint olyan leszel a fejed búbjáig, de ne törődj vele. Nyald le, és tekerd össze a tésztát. Lehetőleg alufólia ne kerüljön bele, mert az ember furcsán fog nézni a sztaniolos süteményre. "Nagyon finom volt a papírostul megolvadt csoki, amit feltálaltál, drágám!"
Ha ez kész, csomagold be és tedd a hűtőbe. Nagyjából egy éjszaka alatt fogyasztható állagúra dermed. Vigyázat, mert melegben megint elkezd olvadni és minden csokis lesz! Azt már egymás ujjáról kell lenyalogatni. (Természetesen a másik adag tésztával is ugyanezt végig kell csinálni, de lehet készíteni fél adagnyi hozzávalóból egy tekercset is)
Kisebb társaságban (4-5 fő) kábé 10 percig él egy mogyorós tekercs. Nagyjából fél óra az elkészítése, plusz a kötési idő.

Joghurttorta
Átirat

4 doboz vaníliás, vagy bármilyen gyümölcsös joghurt (6 dl)
1 csomag étkezési zselatin (10 g), nem tortazselé!
1 zacskó tejszínhabpor
1.5 dl tej
2-3 ek. cukor
banán, vagy más gyümölcs
háztartási keksz

Verd fel a tejszínhabport a tejjel. Pont úgy, ahogy a használati utasításon is leírták. Nagyjából 2-3 perc turbó fokozaton. Ha égett motor szagot érzel, akkor elég az 5-ös fokozat is. Álld meg, hogy ne nyalakodj bele, mert minden cseppjére szükség lesz.
Önts egy kétliteres edénybe két doboz joghurtot, a cukrot és a zselatint. És nagyon enyhe melegítés mellett kavargasd addig, amig a zselatin nem apró kristályokban áll, hanem elkeveredett és már nem lehet észrevenni. Ne forrjon a joghurt! Inkább vedd le néha a tűzről, de ne forrjon!
Ha ez kész, akkor kavard hozzá a maradék két doboznyi joghurtot és óvatosan a tejszínhabot is. Tudod: ne törjön össze a hab. Nemtom, milyen az összetört hab, de vigyázva, ez a lényeg.
Akkor most végy elő egy nagyjából literes valamit, amibe beleteszed a kész masszát. Tapasztalat alapján a Carte D'Or fagyik doboza tökéletesen megfelel, ugyanis pont belefér az egész. Béleld ki folpack-kal. Ez azért kell, mert ha nem teszed, akkor maximum baltával, vagy kanállal tudod majd kiszedni a kész sütit.
Tegyél az aljára egy sor háztartási kekszet. Önts rá egy kis masszát. Szórj rá banánszeleteket (vagy bármilyen gyümölcsöt, ami jólesik), megint massza, megint banán, massza, banán, massza... ha elfogyott a massza (a maradék banánt bevághatod a szádba, egye fene!), akkor a tetejére is tegyél egy sor háztartási kekszet. Ha ügyesek voltunk, akkor éppen belefért a dobozba. Takard le egy réteg folpack-kal és tedd be a hűtőbe, hogy megköthessen. Nagyjából 12 óra elég arra, hogy vágható keménységű legyen.

Házi béjlíz

5 dl tejszín (az pont fél liter)
2 dl rum (vagy tengerész jellegű ital) (a sütőrumot mellőzd, az nagyon enyhe)
2 db tojás (csak a héja nem kell)
6 ek. cukor
2 csomag vaníliás cukor
2 csomag valamilyen kapucsínópor (mondjuk az ír krémlikőrös pont jó)

A tojásokat keverd össze a sok cukorral jól. Aztán öntögess hozzá mindent, próbáld meg összekeverni. Ne keseredj el, ha nem megy túl jól. Öntsd egy ásványvizes palackba és rázd, de eszeveszettül. Látod, máris összekeveredett az egész.
Azért lehetőleg szűrd át "tálalás" előtt.
A nyers tojások miatt ne álljon túl sokat a hűtőben!

Mindenkinek jóétvágyat és kellemes kotyvasztást!

Nincsenek megjegyzések: